Praktijkondersteuners (POH)
In de praktijk werken praktijkondersteuners. Een praktijkondersteuner is een beroep in de huisartsenzorg. Zoals het woord al zegt, ondersteunt de praktijkondersteuner de huisarts. De praktijkondersteuner wordt vaak afgekort als POH.
POH Somatiek
Janine en Stephanie begeleiden patiënten met een chronische ziekte zoals diabetes, COPD, astma of hartvaatziekten. Zij zien mensen met deze ziektes regelmatig en voeren dan controles uit. Zij geven voorlichting over deze ziektes en begeleiden de patiënten bij hun medicijngebruik. De POH geven advies over wat mensen zelf kunnen doen om gezonder te leven. Zo kunnen ze mensen ook helpen bij het stoppen met roken.
POH GGZ
Gerald, Annemarie en Debby begeleiden volwassenen met psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan een depressie, rouw of overspannenheid. Zij hebben meestal zo’n 5 gesprekken met patiënten. Vaak zijn mensen goed geholpen met hun klachten. Soms wordt er samen met u besloten om te verwijzen naar een psycholoog of psychiater buiten de Schakel.
POH Jeugd GGZ
Danielle onderzoekt en begeleidt kinderen met psychische klachten. Zij voert een aantal gesprekken met de kinderen. Ouders kunnen daar bij zijn, of er wordt afgesproken dat het kind alleen met Danielle spreekt. Vaak zijn kinderen goed geholpen met hun klachten. Soms wordt er samen met u besloten om het kind te verwijzen naar een GGZ-instelling.
Onze praktijkondersteuners hebben hun eigen spreekuur en kamer binnen De Schakel. Zo nodig kunnen zij ook mensen thuis bezoeken.
Zij hebben regelmatig overleg met uw huisarts over de voortgang van de behandeling. Uw huisarts weet zo altijd goed wat er speelt.
Als u naar een praktijkondersteuner wilt, kunt u dit het beste eerst bespreken met uw huisarts. U kunt dan naar de POH worden verwezen.
POH Ouderenzorg
Monique is werkzaam voor praktijk Venderbosch en Nabuurs. Zij ondersteunt de huisartsen bij de zorg voor ouderen in een kwetsbare zorgsituatie.