Huisartsenpraktijk de Schakel – Nijmegen
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk de Schakel
Meijhorst 1003b 6537 EE
Nijmegen

Wetenschappelijk onderzoek in de huisartspraktijk

Uw huisartspraktijk doet mee aan wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en van het NIVEL. Het doel van wetenschappelijk onderzoek is het verbeteren van de patiëntenzorg en het medisch onderwijs. Een ander doel is het meten van hoeveel klachten van welke aard er worden behandeld in de huisartsenpraktijk.

Wat gebeurt er met uw gegevens

Als u uw huisarts bezoekt, worden uw medische gegevens opgeslagen in de computer. Zo heeft de huisarts altijd de informatie bij de hand: voor welke klachten u al eens eerder op het spreekuur kwam, welke medicijnen u daarvoor heeft gekregen en of u een specialist hebt bezocht. Deelname van uw huisarts aan wetenschappelijk onderzoek houdt in dat deze gegevens niet alleen door uw huisarts worden gebruikt, maar dat de gegevens door uw huisarts ook worden gedeeld met het Radboud UMC of NIVEL voor wetenschappelijk onderzoek. Die gegevens worden altijd gedeeld in een vorm zodat niemand kan zien over welke personen het gaat. Dit kunt u hieronder onder het kopje ‘Bescherming privacy’ nalezen.

Bescherming privacy

Uw gegevens worden gecodeerd opgestuurd naar het onderzoekscentrum. Gecodeerd betekent dat de namen van patiënten door een nummercode worden vervangen. Ook worden de adresgegevens verwijderd, zodat de gegevens voor de onderzoekers niet tot u als patiënt herleidbaar zijn. Alleen bij de huisarts is bekend welke persoon bij welk nummer hoort. In de brochure Gedragscode Gezondheidsonderzoek van de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (www.cbpweb.nl) staan regels die de privacy van patiënten beschermen en de regels die gelden voor goed wetenschappelijk onderzoek. Bij de gegevensverwerking door uw huisarts worden deze gedragsregels strikt nageleefd.

Als u toch bezwaar heeft tegen het gebruik van uw medische gegevens, kunt u dat doorgeven aan uw huisarts of praktijkassistente. In dat geval worden uw gegevens niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Als u nog vragen heeft over deze informatie, kunt u daarvoor contact opnemen met uw huisarts.